tiistai 21. toukokuuta 2019

Syyllisiä etsimässä.


20. huhtikuuta 2019. Maanantai.

Ryhävalaan mallinen mies on kouluttautumassa. Istuu puoliympyrän muotoisessa pöydässä. Yrittää hukuttautua kahviinsa. On tärkeänä tärkeiden asioiden äärellä. Tunnit kuluvat ja koulutus loppuu. Mies yllättyy tajutessaan säilyttäneen keskittymisensä lähes koko tapahtuman ajan. Kotimatkalla ryhävalas saa työystävältään matkapuhelimeensa viestin. "Miksi susta on tullut noin kylmä ja vakava?"  Mies pysähtyy. Tuijottaa kännykkänsä ruutua. Alkaa mielessään keksiä tekosyitä ja etsiä syyllisiä. Ei pysty vastaamaan. Normaali sanavalmius on tiessään.

Ryhävalaan mallisella miehellä, kuten monella muullakin tässä maassa, on pakottava tarve löytää se syyllinen. Kaikki on aina maailmassa jonkun vika. Sillä negatiivisuudella on päästävä mehustelemaan. Helpointa syyllinen on löytää itsestään. Väärällä tavalla. Päähenkilömme löytää itsestään pikaisella huomioinnilla seuraavia piirteitä: Sosiaalisesti ja motorisesti kömpelö, pahanhajuinen, huono, keskivartalolihava, laiska, saamaton, epäkorrekti, kovaääninen, takertuva, empatiakyvytön ja liian kiltti. Henkisesti karjuen mies kaivaa esiin vaaleanpunaisen marttyyriviittansa, ottaa sen suurimman ristin hentoisille olkapäilleen ja alkaa ruoskia itseään nahkavyön solkipäällä. Uhriutuu kuin eräänkin puolueen väärinymmärretyt valopilkut. Ajatusketjuaan seuratessaan ryhävalas alkaa ensin hymyillä ja sitten kihertää sillä tavalla söpön tyttömäisesti. 

Entä jos löytäisi syyllisen muualta? Media tarjoaa seuraavia vaihtoehtoja: verot, Kiina, funikulaari, rikkaruohot, vaaleanpunainen väri, seksi, seksin puute, maahanmuuttajat, natsit, keskusta, vasemmisto, oikeisto, kiky, karhunliha ja homesienet. Heti helpotti. Ryhävalas syyttää kaikkia edellisiä kaikista elämässä vastaantulleista vaikeuksista. Maailma on taas järjestyksessä. 

Ajatus. Syyllisten etsintä on kuluttavaa puuhaa. Jospa vaan eläisi hetken kerrallaan. Yrittäisi ottaa asiat vastaan sellaisina kuin ne tulevat. Olisi lähtemättä mukaan turhanpäiväiseen vellontaan. Keskustelisi. Olisi läsnä. Yrittäisi ottaa huomioon muidenkin näkökulmat (paitsi ne joita ilmiselvistä syistä ei tarvitse. Tiedätte kyllä.) Katsoisi mitä tapahtuu. Pitäisi huolta itsestään ja niistä jotka sen ansaitsevat. Ryhävalas hymyilee. Tästä ajatuksesta pidän kiinni. 

Niin ja se viesti. Se oli lähtölaukaus keskustelulle joka saattaa jatkua pitkään. Siinäkin mies tukeutuu viimeiseen ajatukseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti