maanantai 28. toukokuuta 2018

Metodilenkkeilijä.


28.5.2018.

Ryhävalaan mallinen mies luki maratonkirjaa ja huomasi olevansa metodilenkkeilijä. Harjoittelussa, varsinkin pitkillä matkoilla on tärkeää noudattaa ennalta määriteltyä suunnitelmaa. Päähenkilöllämme on käytössä keski-ikäisen, juron ja puhumattoman kansakuntamme tyypillisen miesoletetun treeniperiaatteet. Niiden avulla kunto kohoaa kuin itsestään. Ohjenuora on kolmiosainen. Tämän päivän lenkki pisteestä A (työpaikka) pisteeseen B (koti), oli harjoitusmetodin soveltamisesta oiva esimerkki.

Ohje 1. Karttaa, navigaattoria tai muuta reitittämisvälinettä ei katsota. Gps on epäluotettava. Muisti on luotettava. Suuntavaisto on erehtymätön. Etenkin aktiivisesti unohdetaan se, että joskus ennenkin on suunnistettu ihan päin helvettiä ja havahduttu tilanteeseen, jossa ollaan kymmenisen kilometriä kartan ulkopuolella. Pidetään kuitenkin vauhti hyvänä. Vauhti on tärkein.

Ohje 2. Neuvoa ei kysytä. Vieras ihminen on erehtyväinen. Vieras ihminen on epäluotettava: huijaa tahallaan ja saattaa ryöstää, kiusata, pitää ulkopaikkakuntalaisena tai tyhmänä ja ennenkaikkea aloittaa jonninjoutavan keskustelun kesken lenkkiä. Urheilusuoritus menisi pilalle moisesta. Hiki kuivuisi. 

Ohje 3. U -käännöksiä ei tehdä. Takaisinpäin meneminen on tappio. Häviämään ei lenkille ole tultu. Jos täydellinen suuntavaisto pikkuriikkisen pettää ja huomataan jonkun risteyksen menneen ohi, niin jatketaan kovaa vauhtia eteenpäin. Takaisin kääntyminen ja epämääräinen sivuvilkuilu on noloa. Seuraavasta käännytään sitten sopivaksi koettuun suuntaan. Lisätään vauhtia.

Näillä ohjeilla, tällä metodilla, kunto nousee kohisten. Lenkki pitenee kuin itsestään 15 kilometriä. Ryhävalas supistuu kaskelotiksi oletettavasti jo muutaman lenkin jälkeen. Matka on myös oppimiskokemus. Kotimatkalla päähenkilöllemme selvisi ainakin seuraavaa: Kuudessa vuodessa maisemat muuttuvat. Pääkaupunkiimme on plumpsahtanut useita uusia asuinalueita, joissa on mahdollista tehdä jännittäviä reitinvalintoja ja jotka näyttävät kaikki samanlaisilta. Tuttua reittiä saattaa halkoa kanava jonka kiertämiseen saattaa mennä yllättävän pitkä aika. Kaikki tienviitat näyttävät johtavan Malmille.

Päästyämme lopulta kotiinsa, päättää ryhävalaan mallinen mies sulkeutua loppupäiväksi neljän seinän sisälle. Ulkomaailman näkee ikkunasta ihan hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti