maanantai 7. toukokuuta 2018

Rakkauden kevät työmatkapyöräilijän silmin
7.5.2018.

Kevät on tullut. Aurinko paistaa. Vihreät asiat alkavat vihertää. Kimalaiset ja muut pienet karvapyllyt heräävät talven horroksestaan ja alkavat surrata kilpaa hormonien kanssa. Polkupyörät kaivetaan talviteloilta. Sujahdetaan kireisiin vaippahousuihin. Lähdetään liikkeelle. Maailma on täynnä elämää ja positiivista pulputusta. Kevään merkkinä voidaan pitää myös päähenkilömme, ryhävalaan mallisen miehen sulloutumista teryleeniasusteeseen ja suuntaamista pyöräillen töistä kotiin.

Matka alkaa Espoosta, tuosta vehreiden niittyjen hallitsemasta erikoistalousalueesta, jossa pyörätiet ovat suoria ja insinöörien rakentamat kanttarit hajottavat vanteita kuin Tauski tuoppeja loppuillasta. Löllykkämme nauttii vauhdin hurmasta. Syke pysyy alhaalla ja matkavauhti mukavana. Haja-asutusalueen nuoret on opetettu ajamaan mopedia. Sylikkäin. Rinnakkain. Söpösti siinä samalla whatsapp -viestejä kirjoittaen ja videopuhelua viereiseen mopediin jutellen. Siinä vaaleanpunaisessa usvassa kännykänruutua tuijottaessa, kumppanin pidellessä tiukasti kiinni paidan alta energiajuomalla hankituista jenkkakahvoista, on ihan ymmärrettävää, että katse ja ajatukset harhailevat pois vastaantulijoista. Niinpä ryhävalaamme väistää viritettyjä kaksipyöräisiä rakastavaisia ojanpohjalle ja antaa kauniisti hymyillen tietä.

Saavutaan pääkaupunkimme keskustaan. Mies hidastaa vauhtia ja antaa raikkaan kevätilman tulla. Ihastuttava katupöly täyttää keuhkot. Pienet kivet kyynelkanavissa saavat silmät kostumaan. Lemmekäs snautseri iskee liikennevaloissa söpöt pikkuiset hampaansa miehen polkimeen. Rakkauden kevät vaikuttaa samalla lailla niin eläimiin kuin ihmisiinkin. Miehen tekee mieli iskeä hampaansa koiran omistajaan. Keskusta on myös täynnä tietyömaita. Aukoilla tiessä ja ihastuttavilla betoniporsailla on varmasti hyvä olla juuri siinä missä ovat: keskellä jokaista katua, katkaisten kaikki yli kymmenen metrin mittaiset suorat reitit. Lauma vallan hurmaavia japonialaisia turisteja hyppelehtii pyörätiellä kuin joukko sokeita vuorikauriita. Ryhävalaamme nousee harkituin liikkein pyöränsä selästä. Hengittää keuhkonsa täyteen pikkupartikkeleita, yskäisee ruskean ysköksen ja hymyillen taluttaa hetken polkuvälinettään.

Itäväylällä taas vauhti kasvaa. Hengitys on hieman raskaampaa. Ilma sakeampaa. Matkanteko alkaa tuntua kuntoilulta. Hymy ei kuitenkaan hyydy. Koti on jo lähellä. Kevyen liikenteen väylällä tulee vastaan muutama auto. Se pitää mankeloijamme kivasti hereillä. Ymmärryksen hetki: Autoilla on varmaankin mukavampaa ajella siellä, missä jonoja on vähemmän. Pienemmän on helpompi väistää suurempaa. Ryhävalaskin väistää aina öljytankkeria, koska propellia vastaan ei kannata käydä evillä huiskimaan, siinä käy huonosti.

Huomenna menen metrolla töihin.

Mikäli se toimii.Huomenna  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti